Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1715 – January 13, 2010, 08:03:30 am Taky s troškou do mlýnaPro začátek by stačilo, kdyby novinky, nové verze či reedice byly uváděny důsledně v tématu kam patří hotové věci a ne zde v diskusi (zde by měly být jen testovací a zkušební verze. Nevím pak co do depozitáře dávat a co ne. Také by bylo vhodné označit co je a co není součástí pak128.cs. Kdo to určuje? Je cs pak jen z objektů, které mají reálnou předlohu? Pak tam např. maglev nepatří. I z tohoto důvodu jsem depozitář rozdělil na dvě části: depozitář a depozitář.plus. V plus pak jsou věci co do cs paku přímo nepatří, ale mohly by, kdyby ...Prosím zkontrolujte si (každý autor), zda jsou v depozitáři všechna jeho díla. Určitě nejsou. Některá starší nejsem schopen vyhledat (jednak dost rychle, jednak s jistotou že to bude ve správné verzi). Prosím tedy naveďte mě, třeba i soukromou poštou (ať nezatěžujeme forum opakováním)Do depozitáře jsem nezařazoval kamiony. Čekal jsem (a dosud čekám) jak to dopadne s "univerzální" spojkou mezi truckem a návěsem. Zdálo se mi to jako nápad přímo geniální, ale nějak to usnuloDále bude potřeba vytvořit seznam vozidel (podle typu cesty a zboží) jako časovou osu, aby se zjistilo kde a jaké jsou mezery. Toho bych se mohl ujmoutVěc k zamyšlení. Teď když jsou k dispozici zdroje většiny objektů originální sady, mě napadlo toto: všechny objekty přejmenovat (param. name v dat) na české - např. s předponou cs_ (ale lepší by bylo celé jméno), podobně pak soubory. K tomu vytvořit příslušný soubor cz.dat. Ke každému objektu přiřadit odpovídající český (pokud existuje) a ten pojmenovat stejně (pak i object name) a tím jej v originální sadě nahradit. Tím vznikne jakýsi prototyp pak128.cz, kde to co není české bude z originální sadyChce to ještě trochu promyslet, ale bude-li souhlas, mohu na tom začít pracovat. A ještě poznámka: kódové či číselné označování objektů (name) s následným překladem pomocí cz.tab se na první pohled jeví jako nepraktické, nepřehledné apod. Ale NENÍ tomu tak. Naopak, vnáší to do systému pořádek. V případě potřeby číselník či kódník vymyslím Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1716 – January 13, 2010, 09:14:12 am Quote from: Ota – on January 13, 2010, 08:03:30 amA ještě poznámka: kódové či číselné označování objektů (name) s následným překladem pomocí cz.tab se na první pohled jeví jako nepraktické, nepřehledné apod. Ale NENÍ tomu tak. Naopak, vnáší to do systému pořádek. V případě potřeby číselník či kódník vymyslímDiakritika a mezery by měly být až v překladech. A toho se snažím držet.AD změna tratí: nejspíš zruším oblouky - na trati samotné to sice vypadá lépe, ale jakmile na ně vjede vlak (který ale samozřejmě křivku nesleduje), už to tak hezky nevypadá. Nově tedy budou tratě vypadat tak trochu jako v britském paku.--> Přidáno:V příloze je obrázek prototypu nové tratě pro rychlost 280 km/h. Přestože koncové díly se od středového liší jen přítomností zábran, zatím jsem ponechal ty původní - aby bylo vidět, že opravdu vývoj ještě není u konce. Zatím mám totiž připravený jen ten základní díl. Quote Selected Last Edit: January 13, 2010, 11:20:13 am by VaclavMacurek
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1717 – January 13, 2010, 03:06:12 pm Hoj, jak to tak ctu, micha se nam tady toho spousta dohromady ... a protoze v tom mam taky tak trochu prsty, k par vecem se vyjadrim.Logo - mozna to tak vyznelo, mozna ne, ale jsem zastancem faktu, ze to je to posledni, co by CS pak potreboval. Proste napred vse resit jako addony a teprve v pripade, ze vse bude fungovat jak ma se z toho pokusit sestavit CSpak - zpocatku klidne bez loga. Takze mi to vsechno kolem loga prislo tak trochu jako zabomysi valka, ktery jsem se odmital ucastnit. A take jsem se takto prezentoval pri komunikaci mimo forum. Predpokladam, ze to bylo pro Tomma jeden z podnetu, aby napsal to co napsal.Ono je to cele o tom, jestli opravdu chceme co nejdrive vydat cspak, nebo to klidne po nejakou dobu provozovat jako hromadu addonu. Oboji ma svoje pro a proti - system addonu urcite nektere hrace odradi, na stranu druhou dokud v tom nebude jednoznacny system - zejmena v cenach a nakladech - nema moc o celem paku smysl uvazovat.Takze pokud by se chtel nejaky "negrafik" nejak podilet, at navrhne smysluplny algoritmus, jak urcit, kolik co ma stat a tak podobne. Moje pokusy v tomhle ohledu (na osobnich vozech) skoncily neuspechem "diky balkanizaci", TommPa9 se snazil najit system na lokomotivy, ale ten je ve spouste pripadu taky k urcitym strojum diskriminacni.Otou zminovany system nazvu souboru a "prekladova" tabulka vozidel do cestiny svuj smysl ma, ale az v pripade, ze to bude cely pak... a tady to urcite jeste chvili potrva. Zaplatovat z origo sady (nebo z jinych volnych zdroju) klidne muzeme, ale rozhodne bych to neprehanel - pokud si nekdo stahne "hotovy" cspak a bude zklamanej, asi se tezko ke hre bude nekdy vracet.Byla tu rec o sablonach na domky a podobne - ja bych rad v dohledne dobe pripravil sadu "podstavcu" pod nadrazni budovy, aby byly ve vysce nastupiste a nakladove rampy. Po postaveni vedle jednostranneho nastupiste z toho bude jedna plocha, takze pujdou stavet siroka nastupiste. Zaroven si kdokoliv bude moci na tento "fundament" postavit svuj "domecek", o kterem si mysli, ze by mohl predstavovat neco spojeneho s drazni tematikou... sklady, budovy nadrazi, cekarny, stavedla a podobne objekty.VaclavMacurek > jak pises o "sablonach Sudop" ... abych pravdu rek, nevim, co presne si pod tim predstavit. Vim, ze ty delas objekty do hry zvetsene a pak je "smrsknes", takze jsou ti bezne sablony tak trosku k prdu - rad bych pomohl, ale proste nevim jak.Co se trati, mostu a nastupist tyka ... zkousel jsem "metro" stanice, jsou fajn, jen se mi za "predni" stenou stanice obcas ztrati vlak. Nevim vubec jestli by to slo a pokud ano, tak jak - presto se zeptam: je nejaka sance to udelat aspon polopruhledne nebo nizsi, nebo proste jakkoliv, aby tam "bylo videt". Pokud to poresit nejde, neda se nic delat, ale treba nekoho neco napadne.Ted nechci, aby to vyznelo jako rypani nebo shazovani snahy - pouze to vyjadruje muj nazor na vec. Konkretne na trate - na "starou" verzi, ted vydane jsem jeste nemel sanci vyzkouset. Mam s nimi jeden zakladni problem - nelibi se mi. Prijdou mi nerealne, zejmena ve srovnani trati z origo sady mi to pripada, jako by se jednalo o koleje do comic paku. Problem vidim jak v tvarovani naspu (pri bocnim pohledu nasep "za kolejemi" vubec neni), tak ve vyberu barev (neprirozena zelena u trate 65km/h, hneda barva pro kolejnice a podobna pro prazce), dalsi "nevyhodu" vidim v jejich rychlostech, ktere se prekryvaji se zakladni sadou.Zpocatku po vydani jsem se nove trate snazil pouzivat, ale nezvykl jsem si na to. Byl jsem proste uz "rozmlsanej" tratema ze zakladni sady natolik, ze jsem tohle proste skousnout nedokazal. Doslo to tak daleko, ze jsem nakonec lehce modifikoval trate zakladni sady a vytvoril jsem "doplnkove" trate v rychlostech, ktere doplnuji zakladni sadu zhruba podle mych predstav.Chapu, ze vytvorit vsechny pohledy ve hre da silene prace (ja mel co delat s upravami te stavajici), nicmene pro me je tahle sada ve hre nepouzitelna. On je tam jeste jeden problem - u trati origo sady predstavuje svetla barva horni stranu kolejnice, na kterou jsem posadil sablonu pro drazni vozidla tak, aby ji kolo zastinilo. Pokud tam tato plocha neni, snaha o "zastineni" kolejnice podvozkem vozidla se nekdy projevuje jako svetle pixely tam, kde nemaji byt.Neni to tedy mineni ve stylu "s takovou trati se jdi bodnout" ... spis tim chci naznacit (ovsem uz ponekolikate), kterym smerem si myslim, ze je rozumne vyvoj trati smerovat. Naopak bych se rad od zde diskutujicich dozvedel, jestli jsem s timto nazorem osamocen, nebo ne - v zadnem pripade si proste nechci delat narok na jedine a spravne rozhodovani o tom, co je dobre a co ne.Tak, nejostrejsi cast kritiky mame za sebou, tak pokracujem dal. Mosty. U nich mam ponekud rozporuplne pocity. Na jednu stranu velmi propracovane kamenne viadukty, na stranu druhou "dratene" konstrukce, ktere (opet zejmena ve srovnani s origo sadou) nepusobi plasticky diky absenci stinovani prutu. Ve vsech pripadech ale plati to, co jsem psal u trati - protoze na mostech jsou prave tyto trate uvedene. V podstate bych uvital stavajici mosty s tratemi z origo sady - ovsem zda je to proveditelne (kvuli jine nez moji "pixelove" metode tvorby), to nedokazu moc posoudit.Dalsi vec, co mi prijde "divna" (nebo rekneme nerealna) je most na rychlost stejnou, jako maji trate - ztraci se tim "pestrost" dana hrou, tedy moznost stavet v ruznych situacich ruzne mosty. Ja vim, sem hracicka, ale proste kdyz uz si s tim hraju, tak at to stoji za to. Pokud ceske lokalky maji bezne rychlost kolem 50km/h, pouzivam pro ne trate na 45 a 65 podle situace (rovinky rychlejsi, zatacky a vyhybky pomalejsi) a podobne i mostni konstrukce nepouzivam take jen jedny. To same s frekventovanou trati, tam obvykle kombinuju 85 a 110 trate, mosty nekdy ale - stejne jako v realu - stavim i pomalejsi.Nicmene kdyz se vratim k mostum, jeste jedna konkretni pripominka (pokud jsem to uz psal, tak se budu opakovat). U kamenneho mostu jsou pilire reseny tak, ze stoji primo uprostred policka "pod mostem". Pilire jsou na kazdem policku, vysledkem je fakt, ze pod takovymto viaduktem nejde graficky korektne vest nic v iso smerech (tedy tam co jdou stavet zastavky). Jak u trate tak u silnice vedouci "kolmo" pod mostem bude pilir stat primo uprostred cesty.Chtel jsem tento most pouzit ve meste k "prutahu" podobne, jako je Negrelliho viadukt. Bohuzel prave umisteni piliru to znemoznuje, bych tu mel namet na upravu. Posunout vse o pul policka tak, aby pilir vychazel na rozhranni mezi policky. Bylo by nutne nove vyresit kraje mostu (najezdy) sikme i rovne, ale ty by v podstate mohly byt "vyzdene", bez oblouku. Teoreticky by to mohlo byt snazsi, nez se snazit navazovat na soucasny stredni dil mostu v polovine oblouku.Dalsi pripominku mam k uz zminenemu "prutovemu" mostu (s hornimi oblouky) - tentokrat technickou. Bohuzel se stejna chyba vyskytuje i u mostu na 110 v zakladni sade; takovyto typ konstrukce musi mit bezpodminecne pilir u okraju kazdeho oblouku. Pokud ho nema, v realu by spadl... a ve hre to vypada divne. Ovsem zatimco ten ze zakladni sady ma pilire aspon na okrajich mostu, takze pro premosteni jedne kosticky to je korektni zobrazeni, u toho tveho pilire chybi zcela a ani jednokostickovy most neni realny.Vsechno zde uvedene se tyka drive vydanych trati a mostu, takze je mozne, ze to treba u nove vydane sady neplati - to samosebou budu moci posoudit az po vyzkouseni.Ted se jeste trosku vratim k organizaci sady - psal o tom tusim Ota. Jde o to, jestli to ma byt pojate jako pouze realna vozidla, nebo zda chybejici "mezery" zaplnit necim fiktivnim, co sice hru usnadni, ale s realitou moc spolecneho mit nebude. Castecne na pomezi jsou i ruzne prototypy; v realu vyrobeny jeden kus a vic jich nebylo, ve hre je jich ale mozne nakoupit kolik chci.Zatimco u tech prototypu to lze kompenzovat podstatnym navysenim ceny (ale ne nakladu, jinak to bude nepouzitelne), u tech fiktivnich vozidel si s tim nevim rady. Sam pro sebe si rikam, ze je muzem nasadit jako vozidla budoucnosti - tam nam samosebou nic jineho nezbyva. Jednoznacny nazor na to tedy nemam, nicmene zatim se snazim drzet toho, tvorit vse jen podle reality. Ono to nakonec bude asi i jeden z duvodu, proc jsou pro me nepouzitelne Vaclavovo trate - rychlost nad 160 proste nema ze soucasnych vozidel co vyuzit (a naopak pomalejsi vozidla nemaji po cem jezdit).Jako nejrozumejsi mi tedy prijde varianta nasledujici.... minulost resit podle reality, pritomnost a blizkou budoucnost (5 az 10 let) podle predpokladu a dal si v podstate muze navrhovat kdo chce co chce ... i kdyz nebude od veci se preci jen drzet aspon realneho zakladu. Nevyhodou bude v urcitych obdobich nedostatek vhodnych vozidel, na stranu druhou, o to bude hra realnejsi - zrovna CD je na tom v posledni dobe s vozovym parkem jeste hur, nez jak to bude ve hre. Co vy na to? Slo by to takto?Tak a ted se dostavam k prosbam a pranim - abych mohl nejak rozumne zaonacit sadu nastupist a vytvorit vyse zminovane podstavce pro kompatibilni drazni budovy, potrebuji nekde sehnat:- texturu na svisle steny nastupist - zatim jsou jednolitou sedou. Zkousel jsem tam napasovat "cihly", ale marne - je to asi 8 pixelu vysoke a cihly jsou prilis hrube na to, aby bylo poznat, ze to maji byt cihly.- lavicky, lampy, plochy na reklamu a jizdni rad, odpadkove kose, proste cokoliv, co by melo na nastupisti byt. Lavicky jsem napred zkousel delat, ale jsou moc velke. Pro mala nastupiste jsem pak pouzil lavicky z budovy nadrazi, ale ty byly jen jednostranne, po pokusu o pohled "zezadu" se mi to nelibi.- texturu liteho betonu a zamkove dlazby (pro nastupiste Sudop), vlniteho plechu (soucasna strecha asfaltoveho nastupiste se moc s uspechem nesetkala), pripadne hrubeho betonoveho povrchu (na imitaci panelu)Zkusim si projit to, co sem daval VS, mozna se tam neco najde, ale i tak uvitam jakykoliv napad. A zaroven bych byl docela rad, kdyby se i ostatni vyjadrili k "ovladani" nastupist - jak uz jsem drive psal, rozdeleni jednostrannych nastupist ve stylu Leveho a Praveho nebyla chyba nebo nevedomost, ale naopak zamer. Ozval se akorat Vaclav, jinak jsem zadnou reakci nezaznamenal (mozna mi neco uteklo). Tak jako tak by bylo vhodne do budoucna zachovat ovladani stavby nastupist jednotne, takze prosim o reakce... co je v cem lepsi a co naopak horsi. Ja se snazil o urcite zlepseni (pro me) nevyhovujiciho, nicmene usudek mam samosebou diky tomu znacne zkresleny. Takze bych rad vedel, zda se vratit k puvodnimu ovladani (predni a zadni), nebo zcela prejit na nove (prave a leve) - driv, nez se vrhnu na dalsi varianty nastupist a nakladacich ramp.Dale prosim reakce na patrovou jednotku Bp - zda vyhovuje a pokud ne, tak co zmenit. CSD byly dodavky techto jednotek rozdeleny na dve skupiny a ja se samosebou chci vrhnout i na tu druhou. Ta se graficky bude lisit minimalne (nejvic asi okno vlakoveho personalu, ale to je par pixelu), vlastnostmi ale docela podstatne (ma mensi kapacitu a zavazadlovy sluzebni oddil).Zaroven si na sebe usiju bic v podobe prani, at se zde objevuji namety na vozidla, co by kdo chtel mit ve hre. Ruske vozy stale cekaji az si na ne udelam cas, podobne motorak rady 860... ve stejnem duchu se v dobe blizke chystam na soupravu Alex Arriva (pokud to nekdo do te doby neudela za me, tak vcetne Herkula) ... ma nekdo dalsi prani?No a kdyz tu pisu o pranich ... co bych ja uvital ve hre za vozidla? V tuhle chvili mi chybi dieselove masiny rady T444 a T334 (Karkulka a Rosnicka) ... druha jmenovana mi chybi o to vic, ze je (pokud se nepletu) soucasti sady pak64 a ve 128 ji porad nemame.Az bude mit TommPa9 trochu volneji, mel bych prani vyslovne na nej - jedna se o kotlovy vuz, ktery jsi delal jako potencialni tendr pro Turbinku... tusim ze je to vagon rady Ra (jistotu nemam), grafiku mas v podstate hotovou, takze bych te chtel poprosit o vydani tohoto vozu ve variante pro beznou prepravu nakladu (ropa, chemikalie)... co ty na to? Pujde to?Tak, a to je ted uz snad opravdu vsecko :-) Quote Selected Last Edit: January 13, 2010, 03:59:01 pm by Sim
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1718 – January 13, 2010, 04:35:59 pm Quote from: Sim – on January 13, 2010, 03:06:12 pmVaclavMacurek > jak pises o "sablonach Sudop" ... abych pravdu rek, nevim, co presne si pod tim predstavit.jen se mi za "predni" stenou stanice obcas ztrati vlak. Nevim vubec jestli by to slo a pokud ano, tak jak - presto se zeptam: je nejaka sance to udelat aspon polopruhledne nebo nizsi, nebo proste jakkoliv, aby tam "bylo videt".Dalsi vec, co mi prijde "divna" (nebo rekneme nerealna) je most na rychlost stejnou, jako maji trateDalsi pripominku mam k uz zminenemu "prutovemu" mostu (s hornimi oblouky) - tentokrat technickou. Bohuzel se stejna chyba vyskytuje i u mostu na 110 v zakladni sade; takovyto typ konstrukce musi mit bezpodminecne pilir u okraju kazdeho oblouku. Pokud ho nema, v realu by spadl... a ve hre to vypada divne.1. Potřebuji základní tvar tělesa tunelu - má to být pouze půlkruh? (ono nějaké to částečné zúžení na spodku sice možné je, ale ve hře by asi nebylo dost dobře patrné)2. o tom vím; udělám tedy tu úpravu, že horní polovina stěny bude částečně průhledná (tedy tak jak jsem to chtěl udělat původně)3. bude to možná znít divně, ale původně jsem to tak udělat chtěl - jen jsem se obával, že to bude vypadat ještě blběji než bez nich - obzvlášť, když bude velmi dlouhý (a velmi vysoký - ale pro ten most by maximální výška 1 či 2 mohla stačit)rychlost mostů stejná jako rychlost tratí - u těch mostů pro nízké rychlosti je to opravdu divné, s tím souhlasím - ale u toho moderního mostu se to snad dá odpustit (i když o chlup snížená rychlost by mohla být - ne však o více než 5%); základní idea této ptákoviny byla ta, že rychlost určí především podoba tratě na něm (a pak by klidně mohly být i dva mosty stejné konstrukce, ale jejich maximální rychlost by se lišila podle tratě na nich - např. 155 místo 160 a 275 místo 280)pilíře uprostřed dílku u viaduktu - překreslení tak, aby pilíře byly na okrajích dílků bude asi menší problém - konstrukce horní části asi utrpí na kráse, protože na "přední" straně není zrovna moc prostoru pro nějakou "ozdobu", která by zajistila plynulý přechod mezi díly - aby zároveň se nestalo to, co se stalo u mostu pro lodě.V té poslední "aktualizaci" železnic nejsou v tvarech žádné změny proti těm předchozím, pouze jsem si hrál s barvami a tak přidělal další - a kromě odstranění lanového mostu jsem pouze k sestavě pro rychlost 160 km/h přidal další hotové tratě a tunely a mosty k nim.Pokud jde o tvar tratí, podívej se na přílohu mého předchozího příspěvku. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1719 – January 13, 2010, 05:08:46 pm Sim: A tady v odpovědi 1453 je co? http://forum.simutrans.com/index.php?topic=553.1440 Jelikož mě přetírání moc nebaví, ještě jsem se k ní nevrátil. "Karkule" 725/726 a mnohé další jsou v plánu. Herkulese jsem bral za zadaného, takže jsem vypustil konkurenční traxx a s... se s ES64U4 (stojí na el. výzbroji). Jinak toho mám v plánech hafo...Ještě bych se chtěl zeptat čím je omezená délka vlaků? Dalo by se při vytvoření nového dopravního systému (např. ŠRT) nastavit délka např. 50 vozidel? Quote Selected Last Edit: January 13, 2010, 07:00:38 pm by Lubak91
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1720 – January 13, 2010, 05:37:21 pm A tady je v příloze o chlup novější prototyp tratě pro rychlost 280 km/h - a také pruh tratí od nejpomalejších po nejrychlejší, aby bylo vidět, že to s tou šířkou tak špatné není. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1721 – January 13, 2010, 07:16:14 pm Lubak91 > aaaa, tak bud sem ji nejak prehlidnul, nebo ji mozna dokonce mam sosnutou, ale protoze se jedna o testovaci verzi v provedeni ZSR, nemuzu ji mit ve hre v roce 1966 k dispozici ... proste me to netrklo. Takze se velice prevelice omlouvam a zaroven prosim o co nejrychlejsi vydani verze CSD ... proste to priznam, neni za tim nic vic nez sobecke "at si ji uziju ve hre, dokud ma svuj smysl" :-)VaclavMacurek > tvar telesa tunelu .. vychazel bych z pulkruhu, ale z tohodle se nestrili. Variant tunelu je spousta a v realu se stavi vzdy tak, aby to odpovidalo podminkach. U hry vidim (zejmena pro delsi vozy) jako vhodne, kdyz tunel co nejvic "vycuhuje" ze sikminy a zakryva vic prostoru, protoze pak vlak z tunelu vyjizdi a zajizdi do nej. Pokud je zakryvani male, vagony casto "zhasnou" jeste kdyz nejsou cele v tunelu a vypada to divne. Pri vyjizdeni z tunelu je to podobne.Polopruhledna stena - super, uz se tesim :-)Pilire prutoveho mostu - priznam se, ze si to moc predstavit nedovedu, co by na tom vypadalo blbe.... mozna hustota piliru? Pokud ano, tak by mohla byt omezena jeho maximalni delka.Rychlost trati a mostu - ja to v souvislosti s origo sadou delam proste tak, ze stavim trat rekneme na 110 ... v "obtiznem" miste postavim most klidne na 60 nebo 75, pokud je prihodnejsi misto, davam 95. V pripade "jednopolickoveho" mostu stavim ten na 110 (jak jsem uz psal diky absenci piliru vypada delsi blbe, tak ho nepouzivam v jine variante). Diky pomerne slusnemu vyberu mostu od 60 do 110 si je z ceho vybirat a dela to hru pestrou. Navic krome toho mostu na 110 se ani v jednom pripade neshoduje rychlost mostu s rychlosti trate (i u tech mych jsem to zamerne delal taky trosku posunuty), takze realneho lehkeho snizeni rychlosti na mostni konstrukci staci pouzit "nejblizsi pomalejsi" ... a snizeni zpravidla neni pro funkci hry nijak zavratne a zpomalujici. Naopak jsou situace, kdy most stavim rychlejsi nez okolni trat - to je v realu tusim nekde kolem Bezpravi, kde je trat kolem 90 a mostni konstrukce jsou stavene tusim na 120. Takhle nejak podobne bych si to predstavoval i u tech rychlejsich trati - treba rekneme trate pro rychlost 280, 330 a 400 ... mostni konstrukce pro 265, 305 a 370.Napad se "stejnym" mostem pro ruzne rychlosti se mi libi - zejmena tak, jak jsi ho predtim realizoval. Tedy kamenny viadukt v jedne barve pro jednu rychlost, v jine pro druhou. Odlisovat to jen a pouze trati nahore mi ale jako dobry napad neprijde - treba u toho prutoveho obloukoveho vlastni koleje moc videt nejsou, takze bych to vzdy spojil s nejakou vyraznejsi zmenou. Ale taky vseho s mirou - proste to neprehanet.Pilire uprostred X na kraji dilku - priznam se, ze si ten problem moc predstavit nedovedu. Tusim ze to bude o tom, ze "neni kam kreslit" protoze to bude mimo dilek, ale snad by to mohlo jit nejak obejit. Co je za problem u lodniho mostu netusim - nepouzivam ho (a nevim, kde v CZ v realu pouzit je).Ohledne tvaru trati, koukal jsem na oba obrazky a nemuzu si pomoct. Nevim kde presne je ten zadrhel; treba u te tve trate 65 to muze delat ta jedovata zelena, roztece prazcu, neznatelny rozdil mezi barvou prazcu a koleji nebo nevyrazne stinovani naspu, ale proste ve srovnani s tema origo kolejema to postrada "3D efekt" ... nebo jak to nazvat. Proste neni to plasticky - kdyz to reknu s nadsazkou, tak na tom druhem obrazku to policko tehle trate vypada, jako by nekdo v malovani kus trate "vygumoval" a dokreslil rucne s pomoci dvou barev - zelene a hnede.Kdyz na to tak koukam, neco urcite taky dela "pravitkove" ohraniceni naspu - neni problem v jeho rozmerech, ale proste tohle na me pusobi, jako bych si v cadu udelal hranol a nalepil na nej texturu. Naopak ty puvodni trate maji okraje castecne "do vytracena" (samosebo zalezi, zda na to koukam v nizine, na kopci nebo na snehu).Jinak ten lanovy most sam o sobe je fajn, tusim ze sem to tu uz psal driv - pokud by se povedlo ho predelat na silnicni provoz, bylo by to i realne. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1722 – January 13, 2010, 08:14:13 pm Sim: Doufám že už mám noťas opravenej a že se mi simutrans s rozdělanými věcičkami nesmazal. Pokud je to v pořádku, pokusím se vyhodit T334.0. A na čem všem teda pracuješ ty? Neříkej že ti Bpjo zabere všechen čas Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1723 – January 13, 2010, 08:29:39 pm Lubak > taky doufam ze notes bude OK (samosebou nejen kvuli hre ) ... drzim palce. Ja se ted hlavne ukecavam, abych zase nekam posunul ty nastupiste. Jinak posledni vozidlo, s kterym jsem neco delal byl nedavno Es uhlak - lehce jsem zmenil grafiku udelal ji lehce odlisnou pro stare a nove oznaceni CSD (Vte/Es). Ven jsem to ale zatim nepustil - rad bych jeste dojel aspon verzi CD nebo CDC (pripadne obe najednou) a svetle sedou Viamont. Tolik soucasny stav :-) Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1724 – January 13, 2010, 08:49:44 pm No nevím jak to s těmi uhláky VIAMONT bylo, jestli ty šedáci nebyla fikce (doma mám 3 šedé a jeden žlutý VIAMONT Es v TT [a potom nějakých 9 Wapek ) A jestli potřebuješ podklady pro nějaké vozy, stačí napsat a já se potom podívám. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1725 – January 13, 2010, 09:27:38 pm Tezko rict, ja je nazivo nevidel. Ale videl jsem v tomhle sedem provedeni viamonti Fals, takze bych se toho zas tak nebal :-) Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1726 – January 13, 2010, 09:38:05 pm Takže tenhle týden nebude ode mne nic, nejsou Wokna... Quote Selected Last Edit: January 14, 2010, 09:19:06 am by Lubak91
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1727 – January 13, 2010, 10:19:32 pm Quote from: Sim – on January 13, 2010, 07:16:14 pmPolopruhledna stena - super, uz se tesim :-)Napad se "stejnym" mostem pro ruzne rychlosti se mi libi - zejmena tak, jak jsi ho predtim realizoval. Tedy kamenny viadukt v jedne barve pro jednu rychlost, v jine pro druhou. Odlisovat to jen a pouze trati nahore mi ale jako dobry napad neprijde - treba u toho prutoveho obloukoveho vlastni koleje moc videt nejsou, takze bych to vzdy spojil s nejakou vyraznejsi zmenou. Pilire uprostred X na kraji dilku - priznam se, ze si ten problem moc predstavit nedovedu. Tusim ze to bude o tom, ze "neni kam kreslit" protoze to bude mimo dilek, ale snad by to mohlo jit nejak obejit.ve srovnani s tema origo kolejema to postrada "3D efekt" ... nebo jak to nazvat. Kdyz na to tak koukam, neco urcite taky dela "pravitkove" ohraniceni naspu - neni problem v jeho rozmerech, ale proste tohle na me pusobi, jako bych si v cadu udelal hranol a nalepil na nej texturu. Naopak ty puvodni trate maji okraje castecne "do vytracena" (samosebo zalezi, zda na to koukam v nizine, na kopci nebo na snehu).1. Nedopadlo to úplně tak jak jsem předpokládal - stěna je sice průsvitná, ale trochu jinak než normálně2. Také ten rychlejší most má jinou barvu "železa" (šedivou místo rezavé)3. koukni na obrázek v příloze - uvidíš, že opravdu na okrajích (resp. na tom směrem doprava dolů) není místo pro jakýkoli přechod na další dílek4. těm starým tratím tohle chybí, ale ne té nové - problém může být jen v tom, že pro rychlost 280 km/h jsem zvolil barvu pražců stejnou jako podlaží, takže nemusí být ty pražce tolik vidět5. ale jen pro rychlost do 160 km/h včetně - ty rychlejší už jsou na tom úplně stejně jako ty moje - navíc ono to není do ztracena, ale jiný tvar okraje (ve spojení s výškou) náspu způsobuje to co popisuješpro č.4 a 5: zvětši si obrázek v příloze příspěvku 1650 (můj předchozí příspěvek) Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1728 – January 14, 2010, 04:57:46 pm Sime nemohl by jsi u 854 zvýšit převod tak na 1.30 ? Protože když za ní zapojím tři Btn nebo Bdtn tak se to rozjíždí strašně pomalu a málokdy to dosáhne maximální rychlosti. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1729 – January 14, 2010, 05:15:23 pm Však je stavěna na 2 Btnka S 853 byly rádi že se vůbec rozjely Jelikož má hydrodynamickou převodovku H750 m (dnes jsem si ji prolezl do šroubku v Parsu:), rozjezdy jsou i ve skutečnosti velmi pomalé, podívej se někdy na její rozjezd (start ždímačky:) A od strojvedoucích vím, že ta 120 je nad jejich možnosti... Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1730 – January 14, 2010, 05:16:47 pm Viadukt k přemostění silnic by se udělat dal, ale nemohl by být vyšší než 1 - protože by pilíř právě na sebe musel vzít podobu oblouku a poloviny nosného sloupu na každé straně. V subforu pro pak128.britain sem našel i viadukt jako elevated trať, ale musím se na to ještě podívat. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1731 – January 14, 2010, 05:21:58 pm Sime: Bpjo je Ok, sice mi příjdou vozy malé, ale si to má tak být. Jiné vozidla mě zatím nenapadají, předpokládám že máš v plánu i 831. Možná tu 809, až ji budeš předělávat 810. Pak mě ještě napadla sci-fi sekce elektrické 854 a jednotka 461.Co se týče cen tak náklady na provoz mi příjdou trochu velké. Co se týče převodu tak jsou motoráky trochu líné. Ale co naděláme hydry jsou prostě líné. ČD myslím vyhlásily výběrko na nové převodovky, ale nevím co stoho bude.K najbrtu, Sime budeš dělat i 954.0 v modrém?Lubak: Nevíš náhodou jestli ta 842 (myslím že 019) je jen na opravě v šumperku nebo to je první plánovaná rekostrukce. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1732 – January 14, 2010, 05:33:55 pm Benpat: Už jsou tam 2. Jedna nabořená od toho brejláče, a druhá možná funkční. Pravda je, že už je jedna na dílně, jenže nevím která. Ale přespříští týden se jí asi půjdem podívat pod sukně (má převodovky alisson), takže snad zjistím co s ní plánují udělat. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1733 – January 14, 2010, 05:42:23 pm 854 na elektriku? To není ani sci-fi, to je ptákovina. Pro elektrický pohon tam není místo - ani na střeše, ani uvnitř. Nevím, jak bys chtěl převést proud ze střechy pod podlahu - to by zabralo příliš mnoho místa. A jediné použitelné místo je skříň s regulací topení a tak podobně.Ale jestli mám pravdu je na Lubakovi. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1734 – January 14, 2010, 05:50:41 pm Dneska když jsem jel vlakem kolem Parsu tak ta nabořená 842 stála venku. A mám ještě takovou otázku: je tady někdo kdo dělá železniční školu v Šumperku? Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1735 – January 14, 2010, 05:54:14 pm Někde jsou i náčrty, škodovka chtěla někdy v půlce 90. let přestavět několik tehdy velmi nespolehlivých vozů řad 852/853 na elektrický vůz který by byl i v dnešní době vhodný pro přepravu pod kapacitou jednotek 451/452, 460, 471,... Místo strojovny by se dala elektrovýzbroj (nevím to jistě, snad IGBT) a tuším asynchronní motory namísto nápravových převodovek. Místo zavazadlového prostoru by byl malý oddíl pro cestující a nad strojovnou polopantograf. ČD na tuto variantu nepřistoupilo a po několika letech je začali rekonstruovat na 854. Až budu mít zpravený notes, můžu naskenovat úryvek z brožury „Motorové vozy ze škodovky”.Tony, Já takže ta nenabořená je na hale, nemohl jsem si ji pořádně prohlédnout, poněvadž jsme se šly podívat jen na tu H750ku a viděl jsem ji zdálky, jinak přes týden jsem zkoumal součásti brzdového ústrojí, montoval vstřikovací čerpadlo PV z 810 a kompresor 3DSK75 rovněž z 810... Quote Selected Last Edit: January 14, 2010, 06:01:04 pm by Lubak91
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1736 – January 14, 2010, 05:57:36 pm Zde si můžete stáhnout opravu osobních/poštovních nástupišť podzemní stanice. Až bude hotová oprava i nákladních, bude odkaz opět v téma Česká addons aneb naše lidová tvořivost. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1737 – January 14, 2010, 05:59:29 pm Ta elektrická verze 854 (nově 454) není blbost. Tady třeba tady to máš napsáno. Někde jsem zahlédl i nákres. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1738 – January 14, 2010, 06:11:18 pm No dobrá dobrá, jen jsem si to prostě nedokázal představit. Ty nákresy by se ale hodily. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1739 – January 14, 2010, 07:43:36 pm tony.p > kdyz jsme s Tommem domlouvali system prevodu, stanovili jsme pro hydraulicky prenos hodnotu 1,05 aby to zhruba vychazelo... jde hlavne o pomernou ucinnost jednotlivych systemu, takze hydraulika ma byt nekde mezi mechanickou prevodovkou a elektrickym prenosem u dieselu. Nekolika srovnanimi se skutecnymi vlaky jsme dosli k temto hodnotam, ze by to zhruba mohlo odpovidat. Nechali jsme si tam i nejake rezervy na "rucni" korekce konkretnich hodnot - treba u pary se koriguje hmotnost tendru, protoze vykon je pocitan zpravidla v podobe tazne sily; u tezkych nakladnich lokomotiv "pomaha" adheze a tak podobne... takze urcite moznosti s tim pohnout samosebou jsou. Ovsem skocit rovnou na 1,3 - to pak muzem "zahodit" lokomotivy a tahat vsecky osobni vlaky motorakama :-)Na stranu druhou, kluci to tady uz napsali, ono ani v realu by vic nez 2 pripojne/ridici na jeden motor nemely byt (ze to tak je, to je druha vec)... a kdyz si vezmu, jakych "zavratnych" rychlosti se s trivozovou soupravou dosahuje na trati Praha - Rakovnik, asi bych to nemenil. Pro delsi (a tezsi) vlaky je vhodnejsi proste pouzit klasickou soupravu s lokomotivou ve hre i v realu. Ja vim, klesne tim maximalka ze 120 na 100, ale o tom to je - proste najit rozumny kompromis :-)VaclavMacurek > 1. uvidime, ja jsem predpokladal, ze to nebude asi uplne optimalne resitelne, ale rikam si, ze tady by mela dostat prednost hratelnost pred vzhledem2. vim ze je to rozliseny i barvou konstrukce, myslel jsem to spis tak, aby te nahodou nenapadlo to u neceho odlisit pouze kolejema :-) barvu konstrukce schvaluji 3. ja si prave rikam, ze by to melo jit tak, ze co se nevejde dopredu, muze byt vzadu na predchozim dilku - mosty se skladaji pravidelne, takze kdyz to vezmu treba ve smeru \ bude to v tomto poradi zprava zdola: zacatek mostu (najezd) - u spodni hrany problem neni, na strane k mostu by obsahoval i kus grafiky nabehu na pilir; stredni dil - chybejici pixely nabehu pilire na zacatku by byly "pridany" na konec mostu, takze po vyskladani za sebe by to pasovalo; konec mostu - chybejici pixely na zacatku budou prekryty dodatecnymi z posledniho stredniho dilu, takze graficky to je korektni. Pilir by byl jen pilir a to vzdy kresleny pouze "zadni", takze s tim taky problem neni (kdyz je predni i zadni, vozidla "pod mostem" jezdi pres pilir). Podle me je to jen a pouze o tom dokazat si to predstavit a nedrzet se striktne toho, ze "co ma byt v tomhle dilku videt, musi byt v tomhle policku". Podobnym zpusobem je totiz resena dvoupolickova vlakova stanice (obe provedeni) a funguje to bez problemu.4. co se hodnoceni tyka, to co pisu je primarne o tratich uz drive vydanych, tusim 65 a 160 ... rychlejsi totiz vlastne nemam kde provozovat, pokud chci simulovat cesky provoz ... a u nich prazce videt jsou, ale proste to cele pusobi nerealne. U tech rychlejsich (koukam na obrazek http://forum.simutrans.com/index.php?action=dlattach;topic=553.0;attach=11009;image ) prazce videt nejsou a skoro to vypada lip - aspon v tom smyslu, ze vetsina VRT ve svete klasicke prazce nepouziva... nicmene stale tomu chybi dva "detaily" - leskla (svetla) horni hrana kolejnice a plasticnost. Ten nedostatek 3D efektu nakonec vidim jako dusledek nedostatecneho stinovani - kdyz porovnam nasep pred a za koleji, je u tvych trati stejna textura a v tom zrejme bude zakopanej pes. Kdyz se podivas na ty origo, tak to co je "vzadu vpravo" je vyrazne tmavsi, proste je to ve stinu.5. ty rychlejsi trate z origo sady podle me uz nemaji predstavovat sterkove loze, ale jakysi betonovy blok, do ktereho jsou vsazeny prazceJinak "hydrotramvaj" zas tak nerealna neni - samosebou za predpokladu, ze by se ze soucasneho pohonu vsechno vykuchalo a osadilo se novou elektrikou. Mista je tam pomerne dost http://www.vlaky.net/upload/galeria/001736/019715.jpg jde totiz o motorak se strojovnou (narozdil od treba hurvinka, sukafonu, kvatra nebo rakve, ktere maji motor pod podlahou) a tim padem se tam elektricky pohon klidne vejde. Na stranu druhou, pokud by neco melo dostat pantograf, tak je to rakev 843, ktera uz prenos vykonu elektricky ma, takze potencialni rozsah uprav je podstatne mensi. Strojovna pro takoveto elektricke vozidlo neni nutnosti, pod podlahu a na strechu se toho vejde dost - staci se podivat, kde maji "strojovnu" treba tramvaje nebo trolejbusy.Ze nizkokapacitni (cca 100 lidi) elektricky vuz draham v tuhle chvili citelne chybi je nadevse jasne, bohuzel vyhlidky na zlepseni jsou (aspon v realu) minimalni. Ve hre muzem "pustit" na nase koleje klidne v roce 2015 alternativniho dopravce s ojetinou ze zahranici ... a mame po problemu :-) Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1740 – January 14, 2010, 07:58:16 pm Sime v roce 2012 bude s jednotkami po problému. Viz. nové jednotky ze Škodovky. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1741 – January 14, 2010, 08:19:33 pm benpat > pokud to s nimi bude tak jako s esusama a s 380, tak se to jeste o par let protahne O:-) Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1742 – January 14, 2010, 08:29:06 pm To je v naši republice jasné, ale tady na to jdou prachy z EU, ta už si to ohlídá.Co se týče nahrazování motoráku klasikama, tak mám linku kde jezdily sopravy 754+Aee+BDsmsee+4*B+2*Bp a soupravu jsem nedostal do kladných čísel a to jezdily z 80% plné (kapacita 1008 lidí). B jsem později nahradil Beery a už to není tak hrozné. Motá se to teď kolem 0. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1743 – January 14, 2010, 08:31:12 pm Aby vůbec něco po roce 2012 bylo A asi můj dotaz zapadl, čím je omezen počet vozidel v jednom vlaku/konvoji? Šlo by při vytvoření nového dopravního systému, např. ŠRT nastavit třeba 50 vozidel? Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1744 – January 14, 2010, 08:35:00 pm Počet vozidel je omezen na 24 - již docela dlouhou dobu. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1745 – January 14, 2010, 08:39:52 pm To vím, a proto se ptám čím je to omezeno a jestli by to šlo obejít. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1746 – January 14, 2010, 08:51:21 pm Omezeno to je prostě jedním číslem, které je nastaveno na 24. Celá souprava se musí vejít do okna depa, takže víc ani nemá smysl používat. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1747 – January 14, 2010, 08:53:25 pm Ad VS: pro vlak s vagony o délce 3/4 pole na vůz (myslím, že toto je délka většiny osobních vozů od Sima - a také délka vozů mých maglevů) by to nádraží muselo být dlouhé 38 polí (při jmenované délce 50 vozů). U nějaké továrny uprostřed planiny by to problém nebyl, ale ve městě ano. Sám vím, jak blbě se mi stavělo nádraží pro maglev, který se skládal právě z těch maximálních dvaceti čtyř vozů. Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1748 – January 14, 2010, 08:56:59 pm Kvuli tomu co pise VS jsem zacal delat dvouvozy.Benpat > co se tyka nakladu a vydelku soupravy, vzdy jde o konkretni situaci. A hlavne o rok, ve kterem se to resi - totiz kolem roku 2015 vlak do 100km/h (tedy jakykoliv diesel krome motoraku) nedokaze vydelat na sebe i na trat a zastavky. Sam se sice do cervenych cisel dostat nemusi, ale v zisku to jako celek nebude. Resenim je provozovat osobku pouze jako doplnek k vice vydelavajici nakladni doprave, nebo provoz velmi vytizene trati, kde se naklady na koleje a stanice rozdeli na vic vlaku.Jinak penize z EU - ona si tu unie sice ohlida. Ale neohlida tendry, nybrz dotace. Proste po prosvihnuti terminu nastane velikej pruser, bo se dotace bude muset vratit a bude po ptakach :-D Quote Selected
Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla) Reply #1749 – January 14, 2010, 09:01:40 pm Kdyz se tu pise o delce souprav ... tak po pomerne dlouhem hrani jedne a te same mapy jsem dosel k zaveru, ze prakticky nema smysl stavet nastupiste delsi nez 15 dilku. V podstate zastavkove osobaky mam na 3 az 6 dilku, spesnaky (propojeni vetsich uzlu) a obvykle nakladni vlaky na 9 a dalkove rychliky spolu s dlouhymi naklady s vice lokomotivami na 15 dilku.U vicekolejnych trati je totiz zpravidla propustnost trate omezena rychlosti "kolovani" vlaku v konecne stanici. A cim delsi je vlak, tim zhlavi nadrazi obsadi na delsi dobu.... driv jsem stavel i 20 dilku nastupiste, ale paradoxne to bylo pomalejsi, nez tech 15. Quote Selected