Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla)
Reply #911 –
Ano, pokusím se něco vyštrachat. Dráha, Svět železnic a jiné encyklopedie a atlasy budou jistě obsahovat nějakou tu informaci. Ale motorové vozy přišly až ve dvacátých letech, před nimi bylo několik parních vozů. Sice v extrémně malém počtu, ale byly dostupné již v prvním desetiletí minulého století. Například velmi známý "Komárek" M124.0 a sentinel od Škodovky M221.0. Kdo z vás například ví, že M v označení těchto vozů znamenalo „jednomužná obsluha”?:-) Ale pátrat mohu začít až v pátek. Důvody jsem již několikrát zdůvodnil. A ještě k těm přípojným vozům: Nedávno jse chtěl zapojit za jednu malou lokomotivu (testovací provoz T200.2:-) soupravu složenou z těchto přípojáků. Jaké ovšem bylo moje překvapení, když ještě nějaký 15 vůz byl služební (BDlm, CDlm), takže než jsem se dostal k obyčejným, tak to trochu trvalo. Podle mého názoru je přípojných vozů víc než dost:-)
Edit: Ještě bych měl otázku k úzkému rozchodu. Existuje nějaká taková možnost? Taková romantická úzkokolejka, vozy M21.0 a TU47.0, podvalníky, maximální rychlost 30km/h. Nebo by se muselo něco vytvořit(myslím, koleje, mosty, atp)?