Skip to main content
Topic: České addons aneb naše lidová tvořivost-diskuze (Read 1554574 times) previous topic - next topic

Re: Lidová tvořivost-diskuze (ex-Česká vozidla)

Reply #2625
Jirka71 > to s tim prepisovanim je problem vsech vozidel ve hre, bohuzel graficka korektnost zde neni na urovni TTD nebo podobnych. Je to videt tim vic, cim jsou vozidla delsi.

O co jde.... hra zobrazuje vse tak, ze rozlisuje objekty podle toho, na ktere jsou kosticce... a kdyz jsou na kosticce predni, kresli je navrch, pokud jsou na kosticce zadni, kresli je jakoby na pozadi a pres ne kresli dalsi. Az potud v poradku. Jenze auta, vlaky i jine pohyblive objekty nepreskakuji z kosticky na kosticku, ale plynule se pohybuji. Takze pokud se nam vagonek presouva z kosticky predni na kosticku zadni (takze jede "od tebe"), po prejeti "vypocetniho bodu" (tedy bodu, ke kteremu se pozicuje vozidlo) pres rozhranni kosticek se cely vagonek zacne kreslit jako by byl uz na kosticce zadni a stanici na kosticce predni zacne prekreslovat pres zbytek vagonu. Tento vypocetni bod se nachazi v predni casti vozidla, takze je to znatelne mnohem vic ve smeru "od tebe" nez "ke me". Zaroven vse souvisi s tim, jaky konkretni typ stanice se pouziva (jak ma definovane prekreslovani) a riziko spatneho zobrazeno roste s delkou vozu - to znamena, ze u nakladnich jednovagonu se to deje podstatne mene, nez u dvojvagonu.
U vagonu z origo sady je to znat hodne malo (jsou zpravidla nasilne zkraceny nebo prodlouzeny mimo meritko tak, aby se na jeden dilek vesly 2 vagony), ale preci jen je tam to probliknuti znatelne. Naopak u soucasnych osobnich vagonu je to znat vic, nez bych chtel, ale bohuzel s tim nadelam kulove. Da se tomu branit v podstate jedine pouzitim vhodneho typu nastupiste - treba jednostranne na spravne strane to potlacit umi.

Jinak napadu je spousta, problem je spis se shanenim konkretnich dat pro pouziti ve hre. Dotedka jsem treba nenasel (po 2 mesicich patrani), jakou rychlost a v jakem casovem rozsahu se v bezne nakladni doprave pouzivaly vagony rady Z :-( nevi nekdo?

Reply #2626
SIM - tvá odpověď o výhodnosti dvojvagónu ZAES je jasná a přesvědčivá. Já se však nikdy nedostal s nádražím na víc jak 9 polí a tak mě ani nenapadlo že má hra omezení v počtu vozidel v soupravě. Co se týče té cisterny (dvě na jednom podvozku) tak by nebyla marná, to že dnes na našich kolejích nic takovýho nejezdí neznamená že nebude. Vzhledem k tomu že jsem ve hře již v roce 2040 tak tam by už mohla být co ty na to?
No a na závěr jeden poznatek o cisternách ZAES. Postavil jsem si soupravu (2 loko + jednoduché vagony) na 8 polí (dle info z depa) ale na nádraží o 8 polích se nevešla, poslední cisterna přesahovala, tím pádem se nedala naložit a navíc mi blokovala kolej a z nádraží (vícekolejného) mi nemohlo nic odjet. Má s tím někdo podobnou zkušenost nebo to je jen moje chybka?

Reply #2627
Ale nakladove nadraží jednostrnné není.Tak halvně že vím že není chyba někde u mě.S tím sháněním dat můžu pomoct ať sem nějak užitečnej :D

Re: České addons aneb naše lidová tvořivost

Reply #2628
Neviem, či sa to už niekde tu preberalo. Dostal som provokatívny nápad - Zemák ::). Podujal by sa tu niekto na to a zaradiť to do kategórie "citycar", nech si chodí po mape  ;D

Reply #2629
Nemo > s timhle problemem jsem se taky setkal, ale ojedinele. A priznam se ze uz nevim, jak jsem se ho zbavoval, zrejme jsem pouzil kratsi lokomotivu nebo ubral vagon.

Casteji se setkavam s jinou nesrovnalosti - pokud hned za nastupistem/rampou trat zataci, stalo se mi, ze delka vlaku odpovida nastupisti a nalozeni/vylozeni probiha korektne. Graficky to ale spravne neni, protoze posledni vagonek je zobrazen sikmo, jako by byl na sire trati.

Kdyz tak nad tim premyslim, uz je to ale dost dlouho, co jsem si obou vyse uvedenych nesrovnalosti vsiml - duvodem proc se ted uz nevyskytuji je zrejme fakt, ze mam nadrazi vetsinou s nastupistem 15 dilku :-)

Jirka > jasne, jen jsem chtel rict, jak by to slo omezit. Sam jsem si na tu grafickou chybu uz zvyk ze ji nevnimam.

Reply #2630
SIM - tvá odpověď o výhodnosti dvojvagónu ZAES je jasná a přesvědčivá. Já se však nikdy nedostal s nádražím na víc jak 9 polí a tak mě ani nenapadlo že má hra omezení v počtu vozidel v soupravě. Co se týče té cisterny (dvě na jednom podvozku) tak by nebyla marná, to že dnes na našich kolejích nic takovýho nejezdí neznamená že nebude. Vzhledem k tomu že jsem ve hře již v roce 2040 tak tam by už mohla být co ty na to?
No a na závěr jeden poznatek o cisternách ZAES. Postavil jsem si soupravu (2 loko + jednoduché vagony) na 8 polí (dle info z depa) ale na nádraží o 8 polích se nevešla, poslední cisterna přesahovala, tím pádem se nedala naložit a navíc mi blokovala kolej a z nádraží (vícekolejného) mi nemohlo nic odjet. Má s tím někdo podobnou zkušenost nebo to je jen moje chybka?

Tento problém ide riešiť zatiaľ tak - jednu mašinu dopredu na ťahanie a druhú až dozadu na postrk. Mašina na postrku môže byť kľudne mimo...

Reply #2631
SWTC > tohoto "hojne" vyuzivam v osobni preprave, pokud se delka nastupiste dostava na hranice kapacity vlaku. Pouziju ridici vuz pro Hydru a za ni vagony na plnou delku nastupiste a za to posadim treba Brejlovce, ktery uz je mimo :-) ... jenze ono je to v realu stejne jen psychologicka zalezitost, pokud tam misto takoveto soupravy poslu zamracenou s patrama, bude kapacita dvojnasobna ...

Reply #2632
Neviem, či sa to už niekde tu preberalo. Dostal som provokatívny nápad - Zemák ::). Podujal by sa tu niekto na to a zaradiť to do kategórie "citycar", nech si chodí po mape  ;D

On není Zemák jako Zemák. Pokud vím našel jsem pouze tohle provedení:

a nevím, jestli se najde někdo, kdo by do něj šel. Jako nápad se mi to líbí, citycary prakticky nemáme a pořídit si citycary nějakou úpravou, výměnou nástavby nebo jiným nátěrem něčeho co už máme by nebyl špatný nápad. Krásně je to vidět na mojí Škoda 706 RTHP (hasičská verze RTS) nebo nevydaném (zatím) autojeřábu Tatra 138/148. Určitě by šlo udělat i nějakou přebarvovačku Transitu (Policie?) nebo třeba hasičskou 138/148. Jen to momentálně není na pořadu dne. Teď je podle mého názoru důležité udělat vozidla pro hráče aby bylo čím vozit zboží. Citycary jsou sice taky důležitý ale ne tolik a tím pádem je na ně čas.

Reply #2633
Snažím se zapracovat na sadě lokomotiv ZSR a ZSSK a potřeboval bych pomoc:

Jde o to, že nevím, jaké lokomotivy tyto společnosti používají a pod jakými přezdívkami.

Zatím jsem vyzjistil že se po Slovenských kolejích potulují elektrické lokomotivy řad:

110 Žehlička
125 Staré dvojče
131 Dvojče
140 Bobina
162 Rychlý Pershing
163 Pershing
182 Šestikolák
210 Jezevec
240 Laminátka
263 Princezna
350 Gorila
362 Rychlé Eso
363 Eso

Dieselové jsem zatím nezkoumal ale jejich seznam i s přezdívkami by se rozhodně neztratil :D

Reply #2635
Při pořizování inventárního soupisu vozidel jsem narazil na skutečnost, že u motoráku ČSD 853 (ČD 853) Hydra (2tř+pošta) od Sima chybí označení ČSD podle Kryšpína. Nejspíš na něj při preznačování ČSD verzí zapomněl

Můžeš to prosím upravit na
ČSD M 296.2 Hydra?

EDIT: Moje chyba
K ČSD M296.1/2 (ČD 852/853) není zatím vlastně udělána grafika... Nevadí to počká jen nezapomenout!

Reply #2636
Nezapomel, jen jsem se k tomu zatim nedostal - lepe receno, nechtel jsem to vsechno delat pred dovolenou narychlo a najednou, aby se mi to nepomotalo. Jde o to, ze pri zmene jmena se vlastne vozidlo v rozjete hre ztrati a je potreba ho nahradit, coz v pripade, kdy mam nekolik stovek vlaku ve hre neni zadna sranda. Takze jsem to u 810 a 820 resil vydanim docasneho "old" vozidla, aby se vuz ve hre zcela neztratil a umoznil nahrazeni novym (lepe receno starsim typem oznaceni). No a protoze ta "old" ikonka je graficky stejna, chtel jsem tuhle nahradu resit radeji postupne a neukvapovat se, na 810 sem si totiz vyzkousel, ze to neni zadna sranda si v tom neudelat moc maglajz.

Takze v planu to je a pocitam ze do konce tydne se toho Hydra docka. Grafika rad 853 pro CSD i CD je prakticky stejna, takze tady rozdil nebude (a pokud jo tak minimalni), rada 852 je v realu vlastne zcela totozna jako 853 (lisi se snad jen provedenim brzdy, takze by se to ve hre nijak neprojevilo), takze jsem ji samostatne nevytvarel.

Tak jako tak dik za upozorneni, uz jsem skoro zapomel, ze jsem vsechny CSD motoraky na stare znaceni neprevedl.

Reply #2638
K těm přezdívkám: U elektrických lokomotiv jste zapoměl na řadu 183 neboli „Rakaňa”, typickou pro podtatranskou magistrálu. Poté ještě lokomotivy řad 121 a 141, (nevím jak někdo jiný ale pro mě to byla „nová bobina”). Ovšem ty používají snad už jen soukromí dopravci. V redakci železničního magazínu vyšly atlasy motorových a elektrických lokomotiv, kde nějaké přezdívky byly. Lokomotivám řady 131 se na slovensku spíše než „dvojče” přezdívá „dvojičky”. To je ovšem nepatrný rozdíl;-) U lokomotiv řady 350 je to ale složitější, tam přezdívky vychází přímo z nátěru. Např: krysa, gorila, kakadu, hugo. Lokomotivy řady 163/162 jsou tradičně „ peršingy” nebo také zkraceně „peršani”. Tato přezdívka se především na slovensku používá i pro řady 363/362, eso spíše v česku. A ještě k řadě 125: na slovensku jsou 4 rozchody kolejnic. Proto se u lokomotiv pro rozchod 1520mm používá označení xxx.8xx-x. U vozidel pro rozchod 760mm a 1000mm se používá jako čtvrtá číslice .9 a .95. Proto se píše 125.8. To jsou ale jen detaily:)
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Reply #2639
A ještě k tématu: nakreslil jsem vozy ČDC Habbillns a Habbillnss (jestli jsou 135 nebo 135.1 je mi ukradené;-) Poté vůz ČSD La (chladící) a lokomotivu T200.2 (nejmenší lokomotivu ve hře: 82kw, 30km/h a převod 3:1.) Je ale téměř zadarmo. Plánuji ještě postavit nějaké nákladní vozy atp. Ovšem trpí ještě malým problémem který se snad podaří odstranit. Jelikož nejsem přes týden v kontaktu s počítačem, můžu je vypustit nejdříve v pátek.
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Reply #2640
co se týče 183-ky tak u ní zatím nemám grafiku proto není v seznamu
řady 121 (uhelka?) a 141 jsou v balíku lokomotiv ČD (SK verze přijde pokud najdu fotky)

K tvorbě:
Docela se na ty vagony těším...

Ta lokomotiva: co se týká lokomotiv udělal jsem si vzorec kvůli lepšímu vybalancování cen u svojí tvorby... pokud bys mi řekl ještě hmotnost lokomotivy a rok výroby mohlo by to být vhodně zapojeno do sady...

Reply #2641
Jedná se o německou lokomotivu z řady malých lokomotiv Kö, po válce se dostaly k ČSD. Nejdřív jsem vytvořil lokomotivu která byla dostupná od června 1945, ale tyto lokomotivy u ČSD moc dlouho nepobyly, tak jsem vytvořil verzi dostupnou od roku 1933 (začátek výroby v německu) v barvách hráče. Myslím že takhle to bude lepší. V průmyslu totiž sloužily desítky let. Plánuji možná další malé lokomotivy (např. Kaluga 706, prasátko 700-703 a Lego 704, pokud tím ovšem někomu nelezu do zelí:D A k té T200.2, výkon 82kw (přepočet z nejvyšího výkonu u těchto lokomotiv 110k) hmotnost jsem dal 20 tun, převod 3:1 aby to něco vůbec utáhlo:) počáteční rok 1933/1945 (viz výše) konec produkce 1960. Cena 5000$/25¢. U vozů je to: Habbillns-v=100km/h, V=40*kus. zboží, m=30t, zač. prod. 2002, konec 2032, cena 1000$/10¢. Habbillnss-v=120km/h, m=30t, V=40* kus. zboží, zač. 2005, konec 2035, cena 1500$/15¢. ČSD La-v=120km/h, V=30* mraž. Zboží, m=33t, cena 1000$/10¢, zač. 1960, konec 1990. Můžu ještě vytvořit verzi s novým označením a různých majitelů (např. Čs. Mrazírny, Budvar, Prazdroj, Staropramen,...) ale nevím jestli by při té velikosti bylo něco poznat.

Reply #2642
Už jsem tomovi "pod rukou" poslal k nahlédnutí, tak se těší jak na ježíška ;)

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Reply #2643
No co se mě týká tak lokomotivy už asi dělat nebudu /možná parní/ takže mě do zelí nelezeš.

Vagony: tam momentálně výroba stojí (u mě probíhá příprava na kotlové vozy, Sim dělá historické osobní) takže taky bez problémů.

údaje o T200.2 jsem nabouchal do tabulky a vyplivlo mi to cenu 7599 penízů, náklady 2,05 penízů...

EDIT: K vagonům pod rukou mám jednu připomínku: Provedení luxusní! (ať se těší i někdo jinej) jenom mám pocit že chybí stínování... jinak klobouk dolů!

Reply #2644
To je dobře, jestli chcete, můžete ho někam už uploadnout. Sám nevím kam bych ho dal. Jestli funguje bez problémů nevidím důvod proč by nemohl ven. Zkoušel jsem ještě vůz Roos, ale ten s těmi klanicemi vypadá nějak divně, budu muset přijít na to, jak ho vylepšit. Poté můžu vytvořit např. vozy Hbillns, Laos či jak se jmenuje:) Začal jsem ještě vůz Da-k, ale je to taky poněkud složitější, tak budu muset vymyslet jak na to.

Reply #2645
No ta cena u té T200.2 se mi zdá poněkud přemrštěná, ono je to spíš takové kašlátko za trest:) A u toho Habbillnsu: hrál jsem si z odstíny, ale nechtěl jsem to nijak přehánět. Je to můj první kousek a musím přiznat že to je dělané na šabloně 12 od sima :-[

Reply #2646
no vystínovat ti to můžu zkusit nebo napsat jak na to:

U tebe by mělo stačit klasický 8mi odstínový spektrum:

Udělal bys osm odstínů té šedé co máš na bocích na osvětlený bok v iso (levý) dáš odstíny 1-3, na rovné pohledy 3-5 na pravý iso bok 4-7 ale tady nevím jestli je tohle řešení vhodné. Jde o to, že ty šedé jsou více méně jiné takže by šlo asi o 3 odstíny světlé, 3 střední a 3 tmavší.

Udělám návrhy a pověsím sem na forum...

Co se týká prostoru kam nahrát jsou dvě možnosti

a) příloha zprávy v sekci "České addons"
b) stránky simutrans.webz.cz pomocí nabídky upload-pak by bylo vhodný dát odkaz do sekce addons ale to je drobnost

Reply #2647
Tome koukal jsem na seznam a je už poměrně dlouhý.
Co se tyče 671 ZSSK tak to řazení je asi kvůli 109E? Pár drobností, 671 budou mít Vmax 160 km/h a nešli by spřahovat do dvojic?
Jak označíš tu 380, ona totiž na Slovensku může mít jiné označení než 380. Např. 360 nebo 351.

Reply #2648
Nějak se to provézt musí:) Ale mě zítra čeká bezpečnostní školení, tak asi pujdu spát... Takže všem zúčastněným děkuji za pomoc a přeji dobrou noc:)

Reply #2649
Tome koukal jsem na seznam a je už poměrně dlouhý.
Co se tyče 671 ZSSK tak to řazení je asi kvůli 109E? Pár drobností, 671 budou mít Vmax 160 km/h a nešli by spřahovat do dvojic?
Jak označíš tu 380, ona totiž na Slovensku může mít jiné označení než 380. Např. 360 nebo 351.

ZSSK 671 stále ve vývoji. Podle Škodováka z ledna nebo z února 2009 přijde na Slovensko první 671 nejpozději ve druhé polovině roku 2010. Proto bych s ní zatím počkal. Podle vyobrazení ve výše jmenovaném časopise nebude na 671 blonski, ale kdo ví? počkáme na rok 2010. Spřahovat do dvojic jí plánuj. Podle plánu půjdou 2-3 vložené vozy+řídíci vůz připojit k rekonstruované ZSSK 263, ta by měla dostat odpovídající spřáhla.

Se značením Škody 109E v barvách ZSSK počkám až na dobu, kdy bude jezdit po slovenských kolejích.

Nějak se to provézt musí:) Ale mě zítra čeká bezpečnostní školení, tak asi pujdu spát... Takže všem zúčastněným děkuji za pomoc a přeji dobrou noc:)
Určitě to nějak půjde... a nemáš vůbec zač...

EDIT.: Zkusil jsem vystínovat Habbillnss a byla to teda slušná makačka. Předem bych chtěl říct, že nerad stínuju nebo jinak upravuju cizí tvorbu-vychází to z toho, že na mě vždycky vybafne změť odstínů ve kterých se nemůžu téměř nikdy pořádně zorientovat. Dalším důvodem je, že každá změna odstínů může změnit, tím pádem i "pohřbít" původní grafiku. Tak tomu bylo i tady u Habbillnssu. Doufám že jsem se toho stínování zmocnil přinejhorším obstojně a moc nezměnil jeho tvář...

Jinak podle karty vagonu habbillns na parostroj.net je ložná plocha 60 m2 takže by asi měla být kapacita 60 palet...

Reply #2650
TommPa9: Já jsem vycházel spíše z ložné hmotnosti. Například sklo váží 1300kg. Z toho vychází že při 60 kusech by se nápravová hmotnost vyšplhala na 27t! Podnikl jsem nějaké výpočty ze kterých mi vyšlo maximální náklad 46 kusů při zachování nápravové hmotnosti 22,5 tuny. Habbillns má ložnou výšku přes 2 metry, což by znamenalo že jeden vůz může vézt 120 palet. To by ale bylo přes 46tun na nápravu. Jelikož ze standartních vozů v simutransu se největší nosnost pohybuje lehce nad 30 kusů, pořád jde o vůz s nejvyšší nosností;-)

Reply #2651
To chápu ale pokud se nepletu ostatní vagony na paletové zboží mají kapacitu počítanou podle ložné plochy. Proto mě zarazilo že Habbillns který je vagon jako tele naloží jen o 3 palety víc než Simův Gbgs.  Se standartními vagony jsem to nesrovnával protože ty v daném případě nejsou bernou mincí.

Jinak jsem se chtěl zeptat jestli, až bude Habbillns a Habbillnss dokončen stejně jako všechno ostatní co jsi avizoval (seznam je dlouhý a už napsat Habbillns mě vyčerpává :D ), ho můžu zapsat na seznam CZ Pak.: dokončeno?

Reply #2652
Není problém upravit nosnost podle potřeby, když někdo potřebuje 60 palet, ať je má;-) Nebo mohu později vytvořit nějaký ten 6 nápravový krytý vůz, ale ty jsou spíše na svitky plechu. A k těm vozům: nezkoušel jsem sice ten který dodělal VS (pomohl s .dat soubourem a vytvořil pak soubor). U mojich vozů mě trápí jeden problém, a to, že vozidla „zapadají” částečně do jiných, ale se stejnou řadou to nedělají. Zatím nevím čím to je, ale snad se to podaří brzy vyřešit. Jinak vše je hotové. U vozů, které jsem psal že jsou rozpracované mám zatím částečně hotové boční pohledy.

Reply #2653
To by mohla být chyba v pozicování. Co jsem koukal tak Habb.... to nedělá (už jsem si ho zapakoval :D )

Pozicovat je vhodné na správnou šablonu nebo se vždy orientovat podle předku. To znamená že pokud vagon jede od tebe stejně to nasadíš podle toho kde je čumák ve směru jízdy... mě to třeba dělala 275.0 omylem jsem jí nasadil na "zadní" pozici a už to neštymovalo :D

Reply #2654
Tony měl vždycky slabost pro velikáááááánské kousky, a teď nemyslím podle předlohy, ale prostě na obrazovce... takže jeho velikost osciluje kolem 125% standardu... co si tak matně pamatuji / myslím.

PS: proto jsem od něj nikdy nic ani nechtěl použít.

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Reply #2655
Tony měl vždycky slabost pro velikáááááánské kousky, a teď nemyslím podle předlohy, ale prostě na obrazovce... takže jeho velikost osciluje kolem 125% standardu... co si tak matně pamatuji / myslím.

PS: proto jsem od něj nikdy nic ani nechtěl použít.

Áno, to som si všimol. PNG od neho sú zhruba na tejo úrovni. Musel som urobiť komplet reko a odhadnúť veľkosť, aby vozidlá nepôsobili rušivo.

Reply #2656
No mašina je orientovaná správně, zobrazuje se celá ale zapadá. Já to teď nemohu zkoumat jelikož pořád píši ze smartphonu. A ještě jeden problém: natřel jsem v shapes lokomotivu hráčovými barvami, ale ty se zobrazují jinak než by měly (když má být lokomotiva zelená, tak je fialová apod.) Nevíte čím by to mohlo být?

Reply #2657
Tady zasílám fotografii lokomotivy řady 310 DR, identickou s řadou T200.2 (i když tato řada byla směsicí různých kořistních lokomotiv obdobných parametrů, tato je ale nejrozšířenější) Foceno v u lanovky Oberweißbacher Bergbahn v Durysku. Udělejte si tedy iluzi o velikosti lokomotivy a všimněte si drobných rozdílů mezi oběma lokomotivami, ta modrá je spojnicová:)

Reply #2658
Druhá fotografie lokomotivy Kö kterou mám nakreslenou, a pokusím se ji pořádně zprovoznit.

Reply #2659
Takže asi budu lempl na .pak soubory, nemůži pořád dosáhnout kýženého výsledku. Přikládám ČSD T200.2 v černé, a ČSD La v krémové+ snímky mojich potíží.